Vejen væk fra auto – en vej jeg aldrig tog

En kollega fortalte mig at han var startet på aftenskole, på et fotokursus. Det var et begynderkursus der hed ”Væk fra auto” med undertitlen ”Lær at bruge dit kamera i manuel”. Holy smoke tænkte jeg. Sådan et kursus må jeg da også heller komme på. Siden jeg fik mit første kamera med autoindstilling, er de fleste billeder taget i netop autoindstilling. Efterfølgende har jeg set at de er meget almindelige, disse ”væk fra auto kurser”. Men jeg forstår ikke hvorfor autoindstilling bliver set ned på. Hvorfor købe et kamera der har større indbyggede computere end NASA fløj til månen med, for derefter at slukke for al den dejlige hjælp du kan få fra disse computere.

Jeg siger ikke at du ikke skal forstå hvad der sker i dit kamera og hvordan dette på drastisk vis kan ”make or brake” dit forsøg på at tage det perfekte billede. Men ved at bruge auto får du meget mere overskud til at koncentrere dig om opbygning af dit billede. For mig handler det om at vælge, hvornår og særligt hvordan vil jeg bruge automatikken.

Der findes, på de fleste kameraer, tre forskellige autoindstillinger. Dem skal du lære at bruge, og du skal lære hvordan du kan korrigere kammerets for eksempel i sin opfattelse af lysforholdene. Men manuel behøver du ikke for at tage gode billeder. Manuel bruger jeg til studieoptagelser, eller hvis jeg tager mange billede af samme ”motiv”, for eksempel et brudepar. Grunden til at jeg her vælger manuel, er for at muliggøre en mere automatisk efterbehandling af mange billeder på engang. Dovenskaben længe leve…

Men hvis det ikke er manuelindstillingen du skal lære for at tage gode billede, hvad er det så? Du skal lære at se! Du skal lære at se som et kamera ser. Du skal lære, at det der er smukt for øjet, ikke nødvendigvis er smukt på et billede – og omvendt. Du skal lære at se lys, linjer, farver, mønstre. Og så skal du lære at skære væk, at få det komplekse til at se enkelt ud.

Den bedste måde at lærer noget på, er at øve sig. Så tage en masse billeder, og derefter skal du udføre grundig selvkritik af disse billeder. Hvad kan du lide og ikke lide, hvad kunne være bedre og hvordan kunne du have gjort det bedre da du tog billedet. Det samme skal du gøre med andres billeder. Find billeder du kan lide, analyser hvorfor. Hvad er det der gør at det er et godt billede. Gør også gerne dette sammen med andre. I kan jo bytte billeder, og give hinanden kritik. Via denne grundige kritik vil du være bedre forberedt næste gang du tager et billede.

Du er nu godt på vej til at lære at se, at se som et kamera. Næste gang skriver jeg et indlæg om hvordan du kan strukturer din billedkritik, og senere jeg vil komme ind på hvordan du skal bruge autoindstillingen på dit kamera.

Vanskelige lysforhold - men auto klare det uden problemer.
Et mørkt motiv, som automatikken vil forsøge at gøre lysere end godt er. Derfor har jeg "fortalt" automatikken at lige nu arbejder jeg med mørke motiver, og dermed virker auto igen perfekt.
Igen har automatikken fået lov at bestemme - dog har jeg "bedt om" at få et mørkere billede end "normalt" for at få mere farve i himlen.

Skriv et svar