Hvilket kamera skal der til for at tage gode billeder?

”Du tager nogen vildt gode billeder” er en kommentar der heldigvis ofte kommer når mine billede betragtes. Men indimellem efterfølges kommentaren af en tøven, og så kommer ”men du har jo også et vildt godt kamera”. 

Andre gange bliver jeg spurgt til råds om køb af kamera, meget tit ud fra en præmis om ”at hvis jeg køber det rigtige kamera, så kommer jeg til at tage gode billeder”.

At ”et godt billede”, har en del med smag og behag at gøre, er jeg helt enig i, men… 

Kameraet kan kun sørge for skarphed, hvidbalancen, eksponeringen og naturlige farverne. Et hvert moderne kamera må forventes at kunne klare dette uden problemer. Selv en mobiltelefon kan levere dette. ”Resten” er op til fotografen.

Så kan vi overhovedet tale om at et kamera kan tage gode billeder? Ja, hvis det kun er tekniske krav om skarphed og eksponering og den slags krav vi stiller for at et billede er godt, så kan det. Men skal der ikke lidt mere til? Et gruppebillede, skarpt, velbelyst, men alle har lukkede øjne, er det et godt billede? Nej, vel. Så uanset kamera, så er det fotografen der skaber billedet, ikke kameraet. Kameraet er kun en lysindslusningsmekanisme.

Men hey siger du, er det ikke dig der render rundt med et kamera med en prisseddel af de større. Jo, mit kamera er ikke den billigste model, men til gengæld er min drone den mindste model DJI har i deres program. Og netop det understøtter min påstand om at alle, der ved noget om at skabe et billede, kan tage meget bedre billeder med en mobiltelefon, end en der ikke ved noget om billeder, kan med det dyreste kamera eller drone fra den lokale fotopusher. Det dyre kamera giver nogen muligheder for fotografen, som det billige ikke gør. Men det er stadig fotografen der skaber billedet.

Noma blev ikke verdens bedste restaurant fordi de havde nogle gode gryder.  

Så hvis du vil tage gode billeder – brug det kamera du har – og øv dig. Sæt dig ind i de grundregler der gælder for at skabe gode billeder. 

OK, så hvad er et godt billede? Det kommer jeg tilbage til. Stay tuned. 

Også dette billede kunne lige så godt være taget med en mobiltelefon. Igen er det enkelheden der gør billedet værd at se på. Dernæst mønstre og farverne.
Dette billede er taget med en af de absolut mindste droner med kamera der findes. En drone med en vægt på bare 249g
Her et eksempel på et billede, der lige så godt kunne være taget med en mobiltelefon. Det der gør at dette billede falder i manges smag, er linjerne, lyset og enkeltheden. Især den klassiske S-kurve gennem billedet virker godt her. Mere om komposition i kommende indlæg.

Skriv et svar