Der er intet at fotografere…

Der er intet at fotografere i Danmark… min vej ind i landskabsfotografering.

Som det også fremgår andet sted her på siden, startede min interesse for fotografering meget tidligt. Mit allerførste kamera var et kamera uden nogen form for indstilling – det brugte ”110 film-kassetter”. Meget hurtigt avancerede jeg til et gammelt brugt og ikke helt funktionsdygtigt Miranda kamera, med løs lysmåler. Men det var spejlrefleks – det føltes som et ”rigtigt” kamera.

Mine første billeder solgte jeg som 13-årig. Konfirmationsbilleder af klassekammerater og dem fra parallelklassen. I skrivende stund er det knapt 40 år siden. Mange billeder er blevet taget siden dengang. Jeg har altid syntes det var sjovt at tjene lidt på fotointeressen, og de letteste billeder at sælge er billede med mennesker. Derfor har børn, konfirmander, brudepar, model for en dag og boudoir haft klar overvægt af de billeder jeg har taget gennem tiden. Landsskabsbilleder var stort set noget der begrænsede sig til et hurtigt feriebillede – når vi nu lige var der.

Af flere omgange har jeg haft ”hold” jeg har undervist i fotografering. På et af disse hold var der en der sagde, at det fotomæssigt er dødssygt at bo i Danmark, der er jo ingen bjerge eller andre vilde naturseværdigheder. Der er faktisk ikke rigtig noget at fotografere. Og i særdeleshed er det umuligt at tage sit kamera en lørdag formiddag, og sætte sig for at gå ud og tage et ”godt” billede – for vejret er dårligt og der er jo ikke noget at tage billeder af.

Jeg lod mig provokere en smule af dette, og satte mig for, at jeg ville tage nogle ”gode” billeder, som alle skulle være taget højest tyve km fra min hoveddør. Det blev starten på det du i dag kan se på denne hjemmeside. Der var naturligvis masser af gode motiver, også lørdag formiddag – omend tidlig morgen eller sen aften ofte er bedre.

Det handler rigtigt meget om at komme ud. Måske er det ikke hver gang du er afsted du kommer hjem med noget du er glad for, men hvis du har haft nogle gode timer, så er det vel også ok. Dernæst handler det om at være klar på at tage ud når lyset eller vejret lige er der. Det behøver bestemt ikke være høj sol. Tæt tåge, månelys eller det blå lys efter solnedgang, kan skabe rigtig gode billeder. På en regnvejrsdag kan byens lys, der reflekteres i de våde veje være et flot motiv.

Med denne blog håber jeg at kunne inspirere dig, til at komme ud og tage nogle billeder. Og samtidig vise dig at fotografering ikke behøver handle om en masse svær teknik. Meget af det jeg kommer til at skrive om, er lige så brugbart hvis du tager dine billeder med en mobiltelefon, som med et avanceret kamera

Tåget vejr ved Munkholmbroen
Solen brænder langsomt tågen væk.
Følg mig på Instagram - klik på ikonet

Skriv et svar